Sociaal emotioneel leren

Sociaal-Emotioneel Leren (SEL)

Op de Boomhut zetten we actief in op een preventieve aanpak. Het team is geschoold in PBS (Positive Behavior Support). Ook binnen The Leader in Me is het positiefs benaderen van elkaar een belangrijk punt. Om deze reden formuleren wij de gemaakte afspraken zo veel mogelijk in gewenst gedrag. Een voorbeeld is: 'We lopen rustig door de school' in plaats van 'Je mag niet rennen op de gang'.

In de algemene ruimtes kunnen leerlingen een muntje 'verdienen' wanneer het goed gaat. Zijn er voldoende munten door de hele klas verzameld, dan mogen de leerlingen samen een beloning uitkiezen. Dit is een voorbeeld van hoe we ons samen richten op wat al goed gaat.

In alle groepen werken we met de Sociaal-emotionele methode: KWINK. In deze lesmethode komen veel verschillende sociale aspecten aanbod als: pesten en meelopen, conflictoplossing, complimenten geven enz. Bij deze lessen leggen we ook een duidelijke link naar gewoonte 4, 5 en 6 vanuit The Leader in Me:
  • Gewoonte 4: Denk win-win - zoek naar een voordeel voor iedereen
  • Gewoonte 5: Eerst begrijpen, dan begrepen worden - Luister voordat je praat
  • Gewoonte 6: Creëer synergie - samen bereik je meer (1+1 = 3).
Gouden en Zilveren Weken
De eerste vier weken van het schooljaar staan in het teken van 'De Gouden weken'. Tijdens deze weken is er veel aandacht voor groepsvorming en een positieve sfeer creëren in de groep. In deze fase van het schooljaar worden ook samen met de leerlingen de klas- en schoolafspraken gemaakt.

Na de kerstvakantie starten we met 'De zilveren weken'. Hoewel de leerlingen in dezelfde groep verder gaan, zien we vaak dat leerlingen even (opnieuw) zoekende zijn naar hun plek in de groep. Door hier preventief aandacht aan te besteden kunnen de groepsleerkrachten dit proces goed begeleiden.

Pestprotocol
Het pestprotocol is op school aanwezig ter inzage. Het uitgangspunt van ons onderwijs, en dus ook het pestprotocol, is dat alle leerlingen recht hebben op een plezierige schooltijd. Op pestgedrag aan te pakken, en nog liever te voorkomen, is dit protocol opgesteld. Vanaf het begin van het schooljaar wordt hier in alle groepen aandacht aan besteed. Omgangsregels worden met de kinderen besproken en er wordt actief op toegezien dat iedereen zich aan deze omgangsregels houdt.

Kindercoach
Mariël Vehof en Inge Lansink zijn de kindercoaches bij ons op school. Soms hebben kinderen een steuntje in de rug nodig. Niet lang, maar eventjes. Omdat ze met (heftige) emoties rondlopen, sociaal knel zitten of dat ze het gewoon moeilijk vinden om een volgende stap in hun ontwikkeling te maken.
Op zo'n moment kan het fijn zijn dat er even iemand met je meekijkt, er voor je is! Heeft uw kind hulp nodig omdat hij/zij lastige dingen ervaart en wil uw kind dit graag oplossen of erover praten? Wij luisteren naar het kind, denken mee en ondersteunen hem/haar met het vinden van eigen antwoorden op oplossingen.
Een kindercoach is geen therapeut en lost geen problemen op maar kenmerkt zich door een oplossingsgerichte aanpak vanuit het hier en nu, gericht op de toekomst.